Loon uitkeren

Eerst en vooral kan uw vennootschap een bezoldiging uitkeren voor uw prestaties als bedrijfsleider. Een bezoldiging is een ander woord voor het salaris of de vergoeding die u ontvangt voor het uitvoeren van werk of diensten. Die kan bestaan uit een vast loon, maar ook uit andere vormen van vergoedingen zoals bonussen, vergoedingen voor prestaties of voordelen in natura (bijvoorbeeld bedrijfswagen of maaltijdcheques).

Deze bezoldiging wordt belast aan een tarief tussen 25% en 50%, afhankelijk van de hoogte van het inkomen, vermeerderd met gemeentebelastingen, en is bovendien onderworpen aan sociale bijdragen.

Forfaitaire onkostenvergoeding

Een forfaitaire onkostenvergoeding is een vast bedrag dat een bedrijfsleider ontvangt om specifieke werkgerelateerde kosten te dekken. In plaats van elke uitgave apart te moeten bewijzen met bonnetjes, ontvangt u een forfaitair bedrag dat bedoeld is om kosten zoals reiskosten, telefoonkosten, kantoorbenodigdheden of maaltijden te dekken.

Deze vergoeding wordt beschouwd als een vergoeding voor kosten eigen aan de werkgever, wat inhoudt dat deze in principe niet belastbaar is, zolang het bedrag binnen redelijke grenzen blijft en voldoet aan de richtlijnen van de belastingdienst. Voor de vennootschap zijn deze uitgaven aftrekbare beroepskosten. Houd er echter rekening mee dat, sinds 1 januari 2022, de vennootschap verplicht is om alle forfaitaire onkostenvergoedingen te vermelden op de fiche 281.20.

Dividenduitkering

Een dividenduitkering is een betaling die een vennootschap doet aan haar aandeelhouders uit de winst van het bedrijf. Wanneer een onderneming winst maakt, kan ze ervoor kiezen een deel daarvan uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van dividenden. Dit is een manier om de aandeelhouders te belonen voor hun investering in de onderneming.

Dividenduitkeringen kunnen op verschillende manieren plaatsvinden, zoals:

  • In contanten: dit is de meest voorkomende vorm, waarbij aandeelhouders een geldbedrag ontvangen per aandeel dat zij bezitten.
  • In aandelen: in plaats van geld ontvangen aandeelhouders extra aandelen, waardoor hun eigendomsaandeel in de onderneming toeneemt.

Met de verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiereserve en de afschaffing van het VVPR-bis-stelsel, wordt het echter duurder om geld uit de vennootschap te halen. 

Verhoogde roerende voorheffing op liquidatiereserve

Normaal gesproken wordt een winstuitkering in de vorm van dividenden belast met 30% roerende voorheffing. Als u echter kiest om een liquidatiereserve aan te leggen, betaalt u eerst een anticipatieve heffing van 10%. Na een wachttijd van 5 jaar kan deze winst dan worden uitgekeerd tegen een verlaagd tarief van slechts 5% roerende voorheffing, in plaats van het standaardtarief van 30%.

In de supernota wordt gesproken over een verhoging van de roerende voorheffing, hierdoor wordt het echter minder aantrekkelijk om winsten via de liquidatiereserve te reserveren en later uit te keren. Dit kan zorgen voor een hogere belastingdruk bij bedrijfsleiders en aandeelhouders wanneer zij hun winsten willen opnemen.

Afschaffing van het VVPR-bis-stelsel

Het VVPR-bis-stelsel was een fiscale maatregel die jonge kmo’s stimuleerde om nieuwe aandelen uit te geven, waarbij een verlaagd tarief van 15% roerende voorheffing op dividenden van toepassing was. Dit bood bedrijfsleiders en aandeelhouders een fiscaal voordelige manier om geld uit hun vennootschap te halen.

Men overweegt een afschaffing van het VVPR-bis-stelsel, waarbij kmo’s de mogelijkheid verliezen om gebruik te maken van dit verlaagde tarief, waardoor dividenden aan het standaardtarief van 30% roerende voorheffing worden belast. Dit maakt winstuitkeringen minder fiscaal aantrekkelijk.

Privékosten laten dragen door de vennootschap

Ook persoonlijke uitgaven van een bedrijfsleider of aandeelhouder kunnen via de vennootschap worden betaald, zoals privé-uitgaven voor elektriciteit en verwarming. In zo'n geval wordt je belast op een forfaitair voordeel van alle aard (VAA) in de personenbelasting, mits aan de volgende twee cumulatieve voorwaarden is voldaan:

  1. De elektriciteit en/of verwarming wordt ter beschikking gesteld van de bedrijfsleider, m.a.w. het energiecontract en de verbruiksmeter staan op de naam van de vennootschap
  2. De bijhorende woning wordt mee ter beschikking gesteld door de vennootschap (met een forfaitair belast VAA voor de woning met eventuele vermindering met eigen bijdragen/huur).

IPT of groepsverzekering

Een IPT of individuele pensioentoezegging en een groepsverzekering zijn beide vormen van aanvullende pensioenopbouw voor zelfstandigen of werknemers. De gestorte premies zijn vrijgesteld van VAA in de personenbelasting op voorwaarde dat de bedrijfsleider een regelmatige en maandelijkse bezoldiging krijgt. Daarnaast zijn deze premies voor uw vennootschap aftrekbaar in de vennootschapsbelasting in de mate dat de zogenaamde 80%-grens wordt nageleefd.

Huurinkomsten

Als eigenaar heeft u de mogelijkheid om uw werkruimte in uw privéwoning te verhuren aan uw vennootschap. De ontvangen huurinkomsten worden in de personenbelasting belast volgens een progressief tarief, waarbij de werkelijke huurinkomsten als uitgangspunt dienen. Hierbij mag een forfaitaire kostenvermindering van maximaal 40% toegepast worden.

Het is wel essentieel dat de huurprijs marktconform is en dat er wettelijke grenzen worden gerespecteerd. Als de huurprijs te hoog wordt vastgesteld, loopt u het risico dat deze door de fiscus wordt herzien en wordt aangemerkt als een bedrijfsleider bezoldiging.