btw-bouwaangifte indienen via formulier (111/B57)

Wanneer u een woning bouwt, ontvangt u van uw gemeente een stedenbouwkundige vergunning. De gemeente brengt vervolgens automatisch de belastingdienst op de hoogte, dus u hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen. Zodra uw vergunning is goedgekeurd, stuurt de belastingdienst u een vragenlijst met ongeveer 15 vragen.

De btw-controleur zal onder andere vragen naar:

  • De aard van de uitgevoerde werken
  • De architectonische kenmerken van het gebouw
  • De toegepaste bouwtechnieken
  • De kostprijs van de bouwwerken exclusief BTW
  • Een overzicht van de werken die u als eigenaar zelf heeft uitgevoerd
  • De beoogde bestemming van het gebouw
  • Enkele aanvullende documenten

U bent verplicht om het formulier in te vullen en terug te sturen binnen 3 maanden na de betekening van het nieuwe kadastraal inkomen van uw woning. Indien u dit niet tijdig doet, loopt u het risico op een boete. Het is daarom belangrijk om deze termijn in acht te nemen en ervoor te zorgen dat alle vereiste informatie correct en volledig wordt aangeleverd.

Let op! Verstuur het ingevulde formulier bij voorkeur per e-mail naar het e-mailadres vermeld in de grijze kader op de brief, of per post (naar de dienst die het u toestuurde).

Fiscale controle door de belastingdienst

Op basis van uw antwoorden bepaalt de fiscus of uw dossier wordt geselecteerd voor verdere controle. Heeft u uw stedenbouwkundige vergunning al ontvangen maar nog geen formulier gekregen? Dan hoeft u geen actie te ondernemen. Hoewel er geen directe aangifte nodig is, wordt wel verwacht dat u de definitieve bouwplannen, bestekken, originele facturen en andere relevante bewijsstukken gedurende 5 jaar bewaart.

Als de fiscus besluit uw dossier te onderzoeken, ontvangt u een tweede formulier. Hierin wordt gevraagd om facturen, plannen, bestekken en aanvullende informatie aan te leveren. Deze controle heeft als doel te bepalen of de uitgevoerde werken zijn verricht door professionele (btw-plichtige) aannemers of door uzelf, familieleden of derden. Zo kan de fiscus controleren of de gefactureerde bedragen overeenkomen met de werkelijke waarde van uw woning.

Vermijd een boete!

Indien de btw-administratie van mening is dat het totale btw-bedrag te laag is in verhouding tot de geschatte waarde van uw nieuwbouw of verbouwing, kan er een btw-toeslag worden opgelegd, mogelijk aangevuld met een boete. Het is dus belangrijk om alle documenten zorgvuldig bij te houden en tijdig in te dienen wanneer daarom wordt gevraagd.